پخش مستندی از وزیر اعدامی دولت مصدق بعلاوه تیزر
مستند «عشق شمعدانی ها» روایتی از وزیر امور خارجه ایران در زمان ملی شدن صنعت نفت است؛ وزیری که چند ماه بعد مجبور به زندگی مخفیانه در تهران و سرانجام اعدام شد.
به گزارش علی جون به نقل از روابط عمومی شبکه مستند، «عشق شمعدانی ها» به تهیه کنندگی محمود اربابی و کارگردانی میلاد محمدی، پنجشنبه ( ۱۸ دی ماه) ساعت ۲۲ از شبکه مستند پخش می شود.
این فیلم مستند روایتی است از حسین فاطمی، شخصیت برجسته دهه ۱۳۲۰ و ۱۳۳۰ ایران.
میلاد محمدی، کارگردان فیلم مستند «عشق شمعدانی ها» با اشاره به سوژه این اثر اظهار داشت: این فیلم مستند درباره یکی از مهجورترین شخصیت های تاریخ معاصر، دکتر حسین فاطمی است که وزیر امور خارجه دولت مصدق در زمان کودتا بوده است. او یکی از پیشنهاددهندگان اصلی تشکیل جبهه ملی و ملی شدن صنعت نفت بود و یکی از نفرات اصلی در تعطیلی سفارت انگلیس و اخراج آنان به شمار می رفت.
وی ادامه داد: در این فیلم کوشیدیم نور را روی قسمتی از زندگی دکتر فاطمی بتابانیم که حدودا هیچ اطلاعاتی از آن وجود ندارد. پس از کودتای ۲۸ مرداد ۱۳۳۲، دکتر فاطمی به مدت ۶ ماه زندگی مخفیانه ای دارد و فرمانداری نظامی دنبال دستگیری اوست. حتی برای دستگیری او جایزه تعیین کردند و همه جا برایش ناامن شده است.
محمدی اظهار داشت: این اتفاقات در شرایطی رخ می دهد که دکتر مصدق خودرا تسلیم فرمانداری نظامی کرده است و بسیاری از وزرا دستگیر شده اند. در این بین کسانی فرار کردند که از اعضای حزب توده بودند اما کسی در حد وزیر امور خارجه که در سطح بین الملل نیز فردی شناخته شده است چنین شرایطی دارد و مجبور است به زندگی مخفیانه روی بیاورد. در نهایت حسین فاطمی دستگیر شده و در نهایت در ۱۹ آبان ۱۳۳۳ اعدام می شود.
کارگردان مستند «عشق شمعدانی ها» درباب چرایی مهجور بودن حسین فاطمی اظهار داشت: این مساله بیشتر تحت تاثیر شخصیت خود اوست. بسیاری از اطرافیان دولت مصدق، فاطمی را به تندرو بودن متهم می کنند و معتقد بودند که او بخش تندروی جبهه ملی را رهبری می کند و به دولت ضربه زده است. به عبارت دیگر، او به سبب صراحت، صداقت و بی پروایی اش همیشه با این بهتان روبه رو بود. در بدنه ملی نیز یکسری مخالفینی داشت که او را نمی پسندیدند. البته باید اشاره کنم تنها فرد در کابینه مصدق و سران جنبش ملی شدن صنعت نفت که پس از انقلاب اسمش روی جایی ماند، حسین فاطمی است.
وی درباره ارتباط نزدیک فاطمی با مصدق اظهار داشت: فاطمی یکی از افراد نزدیک به مصدق بوده است و در این فیلم اهتمام کردم شیفتگی این دو نفر به یکدیگر را نشان بدهم. به عبارت دیگر، پختگی مصدق در کنار شور و حال فاطمی پیش برنده دولت ملی بود و معتقدم اگر کار مثبتی انجام شد بنا بر این است.
محمدی در پاسخ به سوالی در خصوص عدم اشاره به حسین فاطمی در فیلم مستند «کودتای ۵۳» اظهار داشت: در آن فیلم از بسیاری از موضوعات صحبت نشده است و تمرکز این فیلم روی موضوع دیگری است. حقیقتی که این فیلم کشف می کند، اثبات نقش جاسوس های انگلیسی در ماجرای کودتا است. البته جالب است بدانید در یکی از صحنه های فیلم و زمانی که تصاویری از برنامه «پایان امپراطوری» را نشان می دهد، مصاحبه ای با سیف پور فاطمی وجود دارد. او برادر حسین فاطمی و نماینده ایران در سازمان ملل در آن زمان بوده است.
کارگردان «عشق شمعدانی ها» درباره تاثیرپذیری فیلم خود از مستند «یادی از دکتر فاطمی» به کارگردانی محمد تهامی نژاد اظهار داشت: متاسفانه آن مستند را تا آخرین روزهایی که فیلمم را آماده می کردم ندیده بودم اما در آخرین روزها اثر آقای تهامی نژاد را دیدم و چند تکه ای از صدای مصاحبه هایش را استفاده کردم. برخی از صحنه های مستند «یادی از دکتر فاطمی» بسیار تکان دهنده بود چونکه با شاهدانی عینی اعدام حسین فاطمی گفت و گو کرده بود. حتی با خواهر او هم مصاحبه کرده بود.
این کارگردان درباره تحقیق و پژوهش مستند خود اظهار داشت: از مدت ها قبل درباره کودتا کار می کردم و در راه پژوهش ها شخصیت فاطمی برایم برجسته می شد اما تحقیق و پژوهشم درباره شخصیت و زندگی حسین فاطمی نزدیک به دو سال طول کشید. خیلی سراغ اسناد رسمی نرفتم. استدلالم این است که می خواهم درباره قسمتی از زندگی فاطمی فیلم بسازم که در منابع رسمی اسناد زیادی از آن وجود ندارد. بدین سبب باید نقل قول ها، خاطرات، گفت وگوها و... می رفتم. بزرگترین کمک تحقیقاتی برای ساخت این فیلم را یادداشت ها و نقل قول های یکی از همکاران دکتر فاطمی به من کرد. از دست نوشته های وی کتابی انتشار یافته است که یکی از منابع ما برای تحقیقات بودم.
«عشق شمعدانی ها» پنجشنبه ۱۸ دی ساعت ۲۲ از شبکه مستند پخش می شود و بازپخش آن روز بعد ساعت ۱۰ خواهد بود.
تیزر مستند «عشق شمعدانی ها» در زیر قابل مشاهده است:
مرورگر شما از ویدئو پشتیبانی نمی نماید.
فایل آنرا از اینجا دانلود کنید: video/webm
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب سایت علی جون