علی جون
علی جون
از مضحكه تا آسیب به مخاطب

نتایج طرح ادعای اختراع آمپول كرونا در تلویزیون

نتایج طرح ادعای اختراع آمپول كرونا در تلویزیون

علی جون: برای ایران و ایرانی و بشریت فرمول آمپول كرونا را آورده و از شمال كره زمین تا جنوب آن، همه مسئولان دنیا را آگاه می كند كه معطل نشوند و وقتشان را صرف تولید واكسن هم نكنند؛ چونكه مشكل كرونا با واكسن حل نمی گردد و تنها چاره آن زهر زنبور عسل است آنهم بوسیله گزیدن زانو یا «ناحیه ای خاص»!


این اظهارات عجیب، قسمتی از ادعاهای میهمان یکی از برنامه های تخصصی حوزه بهداشت و سلامت در صداوسیماست که بلافاصله بعد از پخش شدن نقدها و ماجراهای طنز بسیاری را هم به دنبال داشته است.
سازندگان این برنامه، اطلاع رسانی و پیشگیری در حوزه سلامت و درمان را در دستور کار دارند و هر روز به مدت یک ساعت آنتن تلویزیون را به دست می گیرند. آنهم آنتن رسانه ای که به اقتضای خاصیت فراگیری، حساسیت هایی بیش از طرح صرف یک ادعای اثبات نشده علمی آن هم بدون نظرات تخصصی مکمل را طلب می کند.
در قسمتی از این برنامه حتی ویدئویی از این میهمان مدعی، انتخاب و پخش می شود که او و دوستانش به قصد نیش زنبور پاچه های شلوار خودرا تا ران بالا زده اند!
و البته طرح یکباره این ادعاها در چارچوب برنامه ای زنده از شبکه ای سراسری، به حدی عجیب و دور از باور بنظر می رسد که این شگفتی حتی در کلام مجری حاضر در استودیو که گاه با لحنی طنز هم هم راه است، نمایان می شود و برای لحظاتی صدای خنده حاضران در پشت صحنه هم به گوش می رسد.
اما بلافاصله بعد از پخش این برنامه از آنتن شبکه سه، ویدئوهای «طبیب» با ادعای کشف آمپول کرونا، در مدت کوتاهی در فضای مجازی دست به دست می شود و واکنش های بسیاری را از طرف مردم عادی، اهالی رسانه و کادر بهداشت و درمان کشور به همراه دارد.
برخی به قصد مضحکه با انتشار این ویدئو، قصد شاد کردن یکدیگر را در این روزهای کرونایی دارند، برخی آنرا باور می کنند و منتقدانی هم هستند که پرسش هایی از این دست را متوجه مسئولان شبکه سه می دانند که آیا جای ادعاهای اثبات نشده درباره موضوعات حساسی مانند ویروس کرونا، به واقع رسانه ای فراگیر مانند تلویزیون است؟ و آیا رسانه ای که چنین ادعایی را مطرح می کند موظف نیست نظر چند متخصص دیگر را هم در ادامه بپرسد و مطرح کند؟
آیا صرف اعلام موضع بی طرف از طرف مجری در قبال این ادعا و بیان این جمله در انتهای برنامه که برای به کارگیری این درمان نیاز به مجوز است، می تواند رسانه ای که مسبب طرح این ادعا بوده است را از مشکلات احتمالی بعدی مبری کند؟
حاشیه های میهمانان تلویزیونی که برای نخستین بار هم نیست پیش می آید، بااینکه در رسانه ای با وسعت صداوسیما که هر روز طیف وسیعی از افراد جامعه را در برنامه هایش میزبانی می کند، تا حدودی اجتناب ناپذیر بنظر می رسد اما بار دیگر پرسش هایی از این دست را هم در ذهن به وجود می آورد که آیا لازم نیست برای انتخاب مهمانانی که در آنتن تلویزیون خصوصا برای موضوعی با حساسیت کرونا حاضر می شوند، راستی آزمایی موشکافانه تری صورت گیرد ؟ و اصولا اساس پروتکل دعوت از میهمانان در صدا و سیما چگونه است؟ آیا این پروتکل از شبکه ای به شبکه ی دیگر فرق می کند؟
همین چند ماه قبل بود که آنتن تلویزیون مدت ۲۰ دقیقه میزبان دختری شد که مدت یک سال در دانشکده دندانپزشکی دانشگاه شهید بهشتی مشغول تحصیل بود اما ناگهان دستگیر و معلوم می شود که او اصلاً در کنکور شرکت نکرده است؛ همین دانشجو در یک برنامه تلویزیونی به مدت ۲۰ دقیقه بعنوان رتبه برتر کنکور حضور یافت و به داوطلبان، از رازهای موفقیت خودش در درس خواندن و رتبه برتر شدن توضیح داد!
حالا هم این مهمانی که بعنوان پرفسور به بیننده معرفی می شود، ادعایی را در شبکه سه مطرح می کند که باتوجه به حساسیت موضوعی مانند کرونا و مرجعیت و فراگیری رسانه ای مانند تلویزیون، می تواند برهم زننده موازنه پروتکل های بهداشت و سلامت باشد و حتی جان خیلی از هموطنانمان را به خطر بیندازد.



این گزارش ها باید سریعا اصلاح شود
ایسنا در بخش دیگر این گزارش، در گفت و گو با سیدمحمدرضا خوشرو ـ استاد ارتباطات ـ پرسشهای مطرح شده را درمیان گذاشته است.
این استاد ارتباطات معتقد می باشد که پخش گزارش های نادرست و غیرعلمی از رسانه ملی موجب تشویش اذهان عمومی شده و اعتماد مخاطب به رسانه را از بین می برد.
او همین طور درباره اهمیت نظارت بر مطالبی که در چارچوب برنامه های علمی و تخصصی در حوزه سلامت از صداوسیما روانه آنتن می شود به ایسنا توضیح داد: رسانه ملی در حوزه هایی بعنوان مرجع اطلاع رسانی و آگاهی بخشی است و اگر گزاره ای در رسانه ملی منتشر شود عموم مردم آنرا بعنوان گزاره ی قطعی، عالمانه و دقیق برداشت می کنند پس در عموم مسائل مهمست که چه مطالبی منتقل می شود. اما در شرایط حساس و خاص کنونی که امنیت روانی، فیزیکی و اجتماعی جامعه مبتلا به اختلال شده است، این مسئله اهمیت بیشتری پیدا می کند.
او اضافه کرد: بدیهی است که در شرایطی که ما با این بیماری درگیر هستیم و رسانه ملی هم عضو کارگروه مبارزه با این بیماری است، باید از طرح موضوعاتی که باز نشده و مورد تایید ستاد ملی مبارزه با کرونا نیست اجتناب کرد. صداوسیما هم به این کار اهتمام می ورزد اما گویا در این مورد خاص نظارت درستی صورت نگرفته است و طبیعتا منجر به تشویش اذهان عمومی خواهد شد.
خوشرو با اعلان اینکه طرح اینگونه مطالب در فضای غیر رسمی و فضای مجازی مسئله ای رایج است، عنوان کرد: فضای مجازی در و پیکر درستی ندارد و هر کسی می تواند در آن مطلبی منتشر کند. کارگروه ویژه ای در فضای مجازی در حال رصد هستند تا مطالب غیرمستند و نامعتبر در این فضا را شناسایی و پیگیری کنند و برای افراد منتشر کننده مجازات هایی هم در نظر گرفته شده است. اما علت اینکه این کارگروه متمرکز بر فضای مجازی است این است که خیال ستاد ملی مبارزه با کرونا از رسانه ملی بعنوان یار وزارت بهداشت و مسئولان حوزه سلامت راحت است.
این استاد ارتباطات طرح این مسائل در صداوسیما را موجب تشویش اذهان عمومی دانست و با تاکید بر اصلاح این اشتباهات، عنوان کرد: این گونه موارد طبیعتا اشتباهی بوده که باید پیگیری شود. مطالبه عمومی هم همین است و کارشناسان هم انتظار دارند تا این گزارش ها سریعا اصلاح گردد تا اعتماد مخاطب نسبت به رسانه از بین نرود. تشویش اذهان عمومی بواسطه رسانه ملی تاثیرش خیلی بیشتراز رسانه های غیر رسمی است برای اینکه آنجا دروازه بانی درستی نیست اما رسانه های رسمی حساب و کتابی دارند و هر چیزی روی آنتن نمی رود و مخاطبان با خیال راحت تری به تماشا می نشینند.
او در آخر اظهار داشت: اگر خانواده ای در فضای ایسنتاگرام مطلبی را در مورد تاثیر نیش زنبور ببیند ممکنست بعنوان یک مطلب جالب آنرا بخواند اما نمی پذیرد و معتقد می باشد تا از رسانه های رسمی منتشر نشود قابل اعتماد نیست.




منبع:

1399/05/14
23:09:16
5.0 / 5
1616
تگهای خبر: برنامه , برنامه تلویزیونی , تلویزیون , خانواده
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
X

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب سایت علی جون
لطفا شما هم نظر دهید
= ۲ بعلاوه ۴
علی جون - سرگرمی و طنز